Julequiz 11. desember


Brettseiling kom til Norge tidlig på 70 tallet. Da var slagordet *ikke vannski, ikke seiling, men brettseiling!*  Anders Føyen fra Asker Seilforening var den første fra Norge som vant VM i brettseiling. Dette skedde i 1977 og han gjentok bragden året etter! Siden har Norge hatt en sterk posisjon i brett verden. Jan Wangaard, også fra Asker Seilforening var i mange år rangert som verdens ener. På 80 tallet skulle alle seile brett, i alle fall måtte man ha et på taket av bilen. I Asker seilforening var det stativer som var fyllt opp med minst 100 brett (jeg overdriver ikke!) og de fleste var også hyppig i bruk. Så sank interessen som en sten og i flere år har det knapt nok vært et eneste brett å se på Tangen. For et par år siden kom en entusiastisk tidligere elitebrettseiler tilbake og og startet full gjenopplivning av sporten. Stadig flere brett er å se på fjorden igjen......

1.     Hvilken entusiastisk ex-topp brettseiler er det snakk om?

2.     En av våre eliteseilere fra jollemiljøet konverterte til brettseiling tidligere i år, hvem?

3.     Når ble brettseiling OL gren?

Bildet er forøvrig av den lett hippieaktige norske gjengen som deltok i EM i Marseille under sportens første gullalder.
Fotograf: Dominique Verhoeven fra Belgia, som forøvrig var alle de norske guttas drøm på den tiden.   


Riktige svar sendes sirigull@online.no innen morgendagens quiz er publisert. Kun riktige svar sendt denne adressen teller med i kampen om en plass på pallen! Om svarene er spesielt kreative kan det vanke ekstrapoeng! 

Løsning 10. desember:

   1) Fra Asker Seilforening deltok NM vinner i Drake, Vidar Hansson og NM Vinner i Andunge Lasse Naumann og Einar Gløersen. Sistnevnte hadde med seg i båtem sølvvinnerne fra Andunge NM, ex-formann Erling Landsværk (som også har en viss erfaring med 11meteren) og sønnen Johannes Landsværk.


Bronsevinner i Mestrenes Mester 2009 kommenterer: Vidar Hansson hadde først fått Norges beste rormann, Eivind Melleby, til å seile inn NM gullet i Drake med seg. Dermed var han kvalifisert til å være med i Mesternes Mester. Der kunne ikke Eivind, så da tok han med seg tredjemann fra Draken, Eirik Folkeson Jensen (tviler på om han er medlem av AS) og to av Norges desidert beste 11meterseilere, mine gamle lagkamerater fra NOR 318, Terje Wang og Svein Sørensen. De er definitivt ikke fra Asker, men fra KNS.

 

2) Årets Mesternes Mester ble  Drake-Norgesmesteren fra Asker; Vidar Hansson m mannskap . De tre finalistene (Peder Jahre & co, Kristian Neergaard & co og Vidar Hansson & co) hadde etter tre seilaser helt lik poengsum. Alle hadde en 1.plass, en 2. plass og en 3. plass hver. Vinden døde ut i kveldinga og vinneren måtte kåres ved å se på innbyrdes plasseringer og hvem som vant den siste seilasen. Dermed var det duket for seiler til Drake gjengen.

Det var på håret at Lasse Naumann & co ikke kom med i den avsluttende finalen som ble seilt av de tre beste båtene i den innledende finalen. De seilte inn til en meget hederlig 4 plass i et felt som bestod av 16 andre sterke seilere utover finalistene, blant dem HKH Kong Harald som er æresmedlem av Asker!

 

Bronsevinner i Mestrenes Mester 2009 svarer også; I tillegg så var årets Norgesmester i ORCi, Team Ille Moro med. I det laget finner vi en sentral skikkelse fra Asker, nemlig storseiltrimmeren Einar Astrup. Om han var en av de fire utvalgte som bemannet 11 meteren i Mesternes Mester er jeg meget usikker på, og ettersom Team Ille Moro røk ut med sisteplass og tjuvstart (?) i første heat gruppe B, så kan jeg aldri tenke meg at det var noen Askerseiler ombord der.
Noen som kan bekrefte/avkrefte antagelsene?

  .

Komplett resultatliste her: http://www.kns.no/admin/filestore/Dokumenter_doc_pdf_etc/Regatta/Mesternes_Mester/ScoreMM1_opt.pdf

 

Morgendagens spørsmål med gårsdagens svar vil bli publisert daglig normalt innen kl 09:00

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits